10 May 2012

Inregistrarea unui domeniu

Pentru a oferi mai multa credibilitate site-ului nostru, de multe ori inainte de a ne apuca de construirea acestuia vom inregistra un nume de domeniu public.

Ce este un domeniu?
Domeniul, scurtatura pentru domeniul public de Internet, este notatia alfa-numerica (precedata sau nu de “www”) prin care accesam site-urile de pe Internet. Exemplu: google.com, zf.ro.

Un domeniu este alactuit din nume de domeniu si extensie.
Daca numele il puteti crea dupa cum doriti, extensiile sunt fixe si trebuie sa alegeti o extensie din cele disponibile.
Cele mai populare extensii sunt: .ro, .eu, .com, .org, .net, .info.

Sensul extensiei este acela de a oferi o informatie suplimentara despre continutul acelui site. Astfel, extensiile .com sunt de obicei alocate activitatilor comerciale, extensia .org este adoptata de organizatii si asociatii non-profit, .net este adoptat de organizatiile din domeniul retelelor de calculatoare, .info sugereaza un continut informativ sau de stiri.


Site-urile cu continut national (regional) beneficiaza de extensii proprii fiecarei tari. Astfel, .ro sugereaza un continut in limba romana, .pl sugereaza un site localizat in Polonia, etc.
Recent s-a introdus extensia .eu, adresata organizatiilor si companiilor din Uniunea Europeana.

Cum se inregistreaza si cat costa inregistrarea unui domeniu?
Pentru a inregistra propriul vostru domeniu este nevoie sa apleati la un “domain-registrar”, o entitate care sa rezerve si sa va aloce domeniul ca urmare a achitarii contravalorii acestuia.
Exemple de organizatii ce pot inregistra domenii sunt: www.godaddy.com pentru extensiile internationale sau www.rotld.ro pentru Romania.

Un astfel de registrar va confirma (online) daca numele de domeniu la care v-ati gandit este disponibil, oferindu-va de obicei si sugestii de nume alternative, apropiate de cele propuse de Dvs.
Alegerea unui nume de domeniu este un pas important atat din perspectiva imaginii organizatiei (numele ar fi ideal sa fie cat mai scurt si usor de retinut) dar si din perspectiva optimizarii site-ului pentru motoarele de cautare. In masura in care in numele de domeniu ati inclus cuvinte cheie care sa fie cautate de utilizatori,  cresc si sansele ca site-ul Dvs. sa apara mai devreme in lista rezultatelor cautarii. Lista rezultatelor unei cautari poarta denumirea de SERP (Search Engine Results Page) si exista un interes major din partea proprietarilor sa isi optimizeze site-urile pentru a obtine o pozitie cat mai avansata in lista cautarilor.

Pretul unui domeniu difera in primul rand in functie de extensie, extensia .com fiind cea mai populara si astfel avand un pret mai mare dar si o concurenta crescuta a numelor de domeniu disponibile.
De retinut este ca domeniile .ro se achita o singura data, la inceput, in timp ce domeniile .com sau .eu necesita plati cu frecventa anuala.
In acest moment, pretul fara TVA al unui domeniu .com este de 12,99 EUR +TVA / an, pretul pentru un domeniu.ro fiind de 39,99 EUR + TVA.

Pe langa achizitia numelui de domeniu, vom mai avea de facut cateva mici configurari pentru a specifica unde se gaseste continutul din spatele numelui de domeniu achizitionat.
Vom reveni asupra acestui aspect intr-una din postarile viitoare.

Ce urmeaza?
Cu sau fara domeniu, trecem la construirea unui website gratuit.
Ne vom axa pe setarile generale ale site-ului cum ar fi structura, identitatea vizuala si principiile de Search Engine Optimisation (SEO) pe care le vom adopta.

Salutari, toate cele bune!

No comments:

Post a Comment