14 May 2012

Alegerea platformei gratuite de dezvoltare a site-ului: Google Apps


Alegerea platformei gratuite de dezvoltare a site-ului
Indiferent daca avem sau nu un nume de domeniu gata achizitionat, putem construi cu multa usurinta un website gratis chiar daca nu avem cunostinte de HTML, programare web sau design.

Exista mai multe optiuni pentru a crea, gazdui si a administra un website in mod gratuit, dar de departe cea mai performanta si flexibila platforma ni s-a parut a fi cea pusa la dispozitie de Google sub denumirea de Google Sites.

Google Sites este o componenta a Google Apps, o suita de aplicatii oferita de Google in mediul cloud. Accesul la Google Apps este gratuit pana la atingerea unor parametri cum ar fi numar de utilizatori, spatiu de stocare necesar sau functionalitati avansate necesare.

 
De-a lungul timpului acesti parametri au devenit tot mai flexibili, asa ca este indicat sa verificati exact care sunt limitarile actuale ale versiunii gratuite. In orice caz, parametrii sunt suficienti pentru o organizatie tipica de pana la 50 de utilizatori iar functionalitatea oferita depaseste de cele mai multe ori asteptarile.

Pentru exemplificare, un  site deja construit pe platforma Goolge Sites este: www.varilogic.ro.
Noi vom urmari pe parcursul postarilor acestui blog dezvoltarea pas cu pas si intretinerea unui alt site creat de la zero pe baza Google Sites: www.eu-silver.com.

Cum obtinem accesul?
Poate ca deja utilizati o adresa de email de la Google, caz in care acel cont va fi valabil si pentru acces la Google Sites, insa recomandarea noastra este sa solicitati un cont separat pentru intreaga suita Google Apps pentru a avea acces si la interfata de administrare a Utilizatorilor, adreselor de Email, a Grupurilor, a Documentelor si a Calendarului.

Pentru a avea acces la Google Apps si implicit la Google Sites, avem nevoie de un cont separat Google Apps. De retinut: pentru a putea crea un cont Google Apps va fi nevoie sa demonstram ca detinem un domeniu valid.

Daca nu aveti un cont Google puteti crea unul la adresa: http://accounts.google.com/SignUp.
Daca aveti deja un cont Google va puteti loga la Google sites la adresa: http://sites.google.com.
Pentru a crea un cont Google Apps accesati adresa: www.google.com/a/cpanel/domain.

Intrucat avem deja un domeniu achizitionat, vom merge pe varianta crearii unui cont Google Apps. Iata in continuare pasii necesari pentru crearea contului Google Apps:



Pasii, pe scurt:
-          Introducem numele de domeniu pentru care dorim sa activam Google Apps (eu-silver.com).
-          Setam un username cu rol de Administrator al suitei de aplicatii Google Apps (admin@eu-silver.com).
-          Definim o  parola.
-          Introducem numele organizatiei, adresa organizatiei si numarul de angajati ai acesteia.
-          Definim numele persoanei ce se va ocupa de administrarea suitei.
-          Introducem o adresa de email ce va juca rol de back-up daca nu mai avem acces la contul de administrare.
-          Introducem numarul de telefon.
-          Click pe Accept.

Avem in acest moment un utilizator cu username-ul admin@eu-silver.com ce are acces si drepturi de administrare asupra suitei Google Apps pentru domeniul eu-silver.com.
Interfata de administrare Google Apps pentru domeniul eu-silver.com se va gasi la adresa http://google.com/a/eu-silver.com.

Observatie: utilizatorul admin@eu-silver.com inca nu are activate serviciile de Mail, Documente, etc.. Pentru acces la aceste servicii precum si la majoritatea serviciilor din cadrul Google Apps mai avem nevoie de un pas: confirmarea proprietatii domeniului pe baza caruia ne-am inregistrat. Vom prezenta intr-un post viitor cum demonstram acest lucru catre Google.
Intre timp, suita Google Apps ne da credit si putem utiliza componenta Calendar si Google Sites, asadar putem merge mai departe.

Ce urmeaza?
In urmatorul post vom crea site-ul nostru, definind pentru inceput identitatea vizuala, layout-ul si structura paginilor interne.

Pe curand!

2 comments: